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SECTION 1. GENERAL PROVISIONS 

1.05 AUTHORIZATION 

Q: I am receiving more and more calls to pre-authorize appointments.  My concern with 

this is that if they end up seeing a doctor for something other than the work injury, we get 

stuck with the bill.  I have therefore, not been pre-authorizing the visits, but confirming 

there is an open and active WC claim for a specific body part.  The providers are now 

questioning me and asking me to email them proof of what I am telling them.  Is there a 

specific rule or place on the WCB website where I can refer them? 

A: Please refer providers to Board Rules Chapter 5, Section 1.05 that makes it clear pre-

authorization of services is not required.  As far as “getting stuck with the bill, you have 

30 days by rule to review any bill to determine if reasonable/related (Board Rules 

Chapter 5, Section 1.07). 

Q: I recently received a denial on a patient indicating services are being denied for no 

pre-authorization. Can workers’ compensation claims be denied for no pre-authorization? 

A: Board Rules Chapter 5, Section 1.05 states that an employer/insurer is not permitted to 

require pre-authorization as a condition of payment. 

 

1.06 BILLING PROCEDURES 

Q:  What are the timely filing requirements for workers’ compensation? 

A:  An employer/insurer cannot put a time limit on the submission of workers’ compensation 

bills.  The time for filing petitions is governed by 39A M.R.S.A. § 306.  A petition is barred 

unless filed within 2 years after the date of injury or the date the employee's employer files a 

required first report of injury, whichever is later.  If an employer or insurer pays benefits under 

the Act, with or without prejudice, within the 2 year period, the period during which an 

employee or other interested party must file a petition is 6 years from the date of the most          

recent payment. 

Q: I remember that not all farmers need to have workers comp insurance, but what does 

that mean if a person gets injured at the job?  Is the employer themselves responsible 

since they don’t have insurance? 
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A: If the farm doesn’t have a workers’ compensation insurance policy, you should bill the farm’s 

liability insurance policy.  See 39-A M.R.S.A. §401. 

Q:   Can a provider bill a “no show fee”?  Looking on the fee schedule it states, “In the 

event a patient fails to keep a scheduled appointment, health care providers are not to bill 

for any services that would have been provided nor will there be any reimbursement for 

such scheduled services.” Would that include a no show fee? 

A:  If the patient agreed to your financial policy that includes a “no show fee” then you 

can bill the patient directly for the fee.  That is a contractual matter between the provider 

and the patient and nothing to do with workers’ compensation. 

Q: Can an employer require all workers comp information be relayed through them 

instead of directly to workers comp insurance? 

A: No.  By rule you must submit the bill to the workers’ compensation insurer.    

 

1.07 REIMBURSEMENT 

Q: What injuries or diseases are compensable under the Maine Workers’ Compensation 

Act of 1992?   

A: There is no set list of injuries/illnesses that are compensable under the Act.  An 

employee may claim any injury/illness as work-related.  The claim administrator will 

investigate the claim and file the required denial if compensability is in question. 

Q: There’s only one Professional Fee tab on the excel document and one rate per HCPCS. 

We expected to see a Facility and Non-Facility Professional fee listed for each.  Are we 

missing anything? 

A: Professional charges are all paid the same regardless of place of service. 

Q: We have a patient that was seeing a physician that her company uses for their work 

injuries.  That physician said he didn’t know how to help her further and she is now 

presenting to her PCP (one of our providers).  It is for her work injury which is filed with 

XXXXX.  Can they deny payment to us?  The other office told the patient that she had to 

be referred to us in order to be paid.   

A: The patient directs his/her own care after 10 days.  The employer can object as 

outlined in 39-A M.R.S.A. §206.  
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Q: Would you or any of your team happen to have the workers’ comp fee schedule in an 

excel format?   

The fee schedule is always available in Excel format on the home page; click on the 1-1-

19 hyperlink: 

RECENTLY ADOPTED RULES EFFECTIVE JANUARY 1, 2019 

The Board has recently amended Board Rules Chapter 5, aka the medical fee 

schedule. The amendments are effective January 1, 2019. To view the changes, please 

visit our Rules webpage. In conjunction with the amendments, the annual update has 

been completed for dates of discharge/service on or after 1-1-19. Questions or 

concerns regarding the annual update may be 

addressed Kimberlee.McCarson@maine.gov 

Q: Tick season is upon us and it appears we are not able to confirm a few CPT codes that 

are coming from the vendors.  For example: 

Invoice #1: 86618 – Lyme Disease Serology for $338.00 

This has also been referenced as “Tick Antibody Panel” 

Invoice #2: 90665 – Lyme Disease Vaccine for $68.00 

Can you please provide me with some assistance of how we are to handle/pay these 

where they are not in the Maine Fee Schedule? 

A:  86618 is a valid procedure code.  Valid codes for professional services without a max 

fee are paid at the provider’s usual and customary charge.  90665 is a deleted code.  I 

have contacted the provider and the provider will fax you a corrected bill. 

Q: I have attached two bills from XXX. One is clearly for professional charges for the 

surgeon but the other has a modifier SG. I spoke to the provider’s billing office and the 

bill with the SG modifier is indicating that the bill is for ASC facility charges.  Am I 

supposed to be paying this bill as if it was being billed on a UB-04? 

A: The provider is not billing per the rules; you may disregard the bill and no NOC is 

required. Board Rules Chapter 5, Section 4.01 states, “Bills for hospital outpatient and 

ambulatory surgical services must be submitted on a UB-04 form.  Outpatient hospital 

facility services performed on the same day for the same patient must be reported on a 

single UB-04 form.” 

https://nam03.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Furldefense.proofpoint.com%2Fv2%2Furl%3Fu%3Dhttps-3A__www.maine.gov_wcb_rules.html%26d%3DDwMGaQ%26c%3Dkazp19g5XveDSXpJXYh7TDQENfBCPnbCSacWzT2Yp-M%26r%3DLcReBtv1nqq-IB9s7y4SOGiyA4MPo4-YeC1hltKaSew%26m%3DMNS1nsGz1WUZcbBoLWK9o-MjG-k03oJcVhHxunv4ilU%26s%3D2GB_4CvXGs3gG29b9GOnKhEUrph8q-1K99kEkrS2yW4%26e%3D&data=02%7C01%7CKimberlee.McCarson%40maine.gov%7C34875d80588d47e5d36008d709eff853%7C413fa8ab207d4b629bcdea1a8f2f864e%7C0%7C0%7C636988798602246248&sdata=c20kA50joT4aDYA3bWVvsoHnDjprMTozCnrBoxee9Pc%3D&reserved=0
https://nam03.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Furldefense.proofpoint.com%2Fv2%2Furl%3Fu%3Dhttps-3A__www.maine.gov_wcb_Effective-5F-25201-2D1-2D19.xlsx%26d%3DDwMGaQ%26c%3Dkazp19g5XveDSXpJXYh7TDQENfBCPnbCSacWzT2Yp-M%26r%3DLcReBtv1nqq-IB9s7y4SOGiyA4MPo4-YeC1hltKaSew%26m%3DMNS1nsGz1WUZcbBoLWK9o-MjG-k03oJcVhHxunv4ilU%26s%3DECEZlq__6tGyegndF3nUrc7970R_JJhJ-XusEQnEz3A%26e%3D&data=02%7C01%7CKimberlee.McCarson%40maine.gov%7C34875d80588d47e5d36008d709eff853%7C413fa8ab207d4b629bcdea1a8f2f864e%7C0%7C0%7C636988798602256243&sdata=bYZ8QJRFywi8Ro9NTxucdj2AH1vj%2FF6VHd3T1wlfZUA%3D&reserved=0
mailto:Kimberlee.Barriere@maine.gov
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Q: Can the Provider(s) file appeal(s) for payments dispute directly to the Department of 

Workers’ Compensation without providing the Payer(s) an opportunity to response? 

A:  A provider may choose to utilize the payer’s appeal/request for reconsideration 

process but is not required to do so prior to submitting a Petition for Payment to the 

Board. 

Q: I recently got an EOB and noticed the WC insurer wasn’t paying what the ME fee 

schedule is. I called the insurance & they said the reason for under payment was because  

they’re paying us out of network. My question to you is, since when has Workers’ 

Compensation become an in/out of network plan?   

A:  In-network and out-of-network are concepts/terms not found in Maine Workers’ 

Compensation.  An employee directs his/her own care after the first 10 days.  As far as 

payment, assuming there is no contract in place, payment should be per the MFS. 

Q: If our vendor allows $100 for a medication, but the EE goes to Injured Worker’s 

Pharmacy and they send us a bill for $1,000, do we have to file a NOC?   

A: Assuming there is no contact in place, anytime you are not paying per the fee schedule 

then a NOC needs to be filed with the Board with copies sent to all parties (employee, 

employer, provider). 

Q: If a worker’s comp insurance filed a NOC denying the claim after a date of service 

with us, can they deny that payment? Or do they have to pay it?  

A: The insurer does not have to pay a bill if it has denied the underlying claim.  “In cases 

where the underlying injury has been controverted or denied, a copy of the notice of 

controversy must be sent to each health care provider that submits or has submitted a 

request for payment within 30 days of receipt” (Board Rules Chapter 5, Section 

1.07(2)(B)). 

Q:  We are a ten day provider.  Doesn’t the WC insurer have an obligation to pay us 

without prejudice for any visits if the employer sent the employee to us? 

Only visits related to an injury/illness claimed to be compensable under the Workers’ 

Compensation Act should be submitted to the WC insurer.  There is absolutely no clear 

claim of a work injury or causal relation to work in your records. If the employer has a 

policy to pay for non-work injuries/illnesses then send the bills to the employer. 
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Q: I received a claim denial on a patient and wanted clarification on the reason for the 

denial.  The reason listed was “This employee is excluded from coverage due to being an 

owner of the company.” I thought if a company has workers comp insurance it's for all 

employees regardless of how you are connected with the company. 

A: an owner is specifically excluded from the WC policy unless the owner specifically 

elects to be included. 

Q: If we are overpaid by a workers comp claim do we send that back, like we do for 

regular claims? 

A: That depends on your internal policy.  Per Workers’ Compensation Board Decision 

No. 96-0: Donald C. Pritchard, Jr. V. S.D. Warren Company And Sedgwick James Of 

Northern New England, “The present Act provides this employer with no mechanism to 

recover what the employer regards as an overpayment of compensation.”   

 

1.08 FEES FOR REPORTS/COPIES 

Q: If the charge for medical records is not on the billing form, do we have to pay for 

medical records?  As you are aware, there are a lot of providers that bill for the records 

on a separate invoice.  Additionally, we also get invoices from third party vendors that 

have agreements with the hospitals and bill out for the copies with their own separate 

invoice.  

A: The idea is that if the provider does not bill for the records that accompany the bill on 

the billing form itself then there is no payment due.  Please keep in mind this is just for 

records accompanying the bills.  Records that are requested will continue to come with an 

invoice for payment. 

Q:   The new rule requires the charge for medical records to be on the billing form.  What 

about the charge for records that are requested? 

A:  Records provided in accordance with a records request can continue to be billed with 

a separate invoice. 
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1.11 MEDICAL INFORMATION 

Q: I’m a little confused on the extent that we can share information directly with the 

employer.   Is this simply to allow for the M1 mailing or can the employer call the 

provider directly and ask for the treatment note? 

A: By statute, the employer has always been able to get information related to the 

claimed injury without the employee’s authorization (the employer is the insured, not the 

patient).  Per 39-A M.R.S.A. §208, “Authorization from the employee for release of 

medical information by health care providers to the employer is not required if the 

information pertains to treatment of an injury or disease that is claimed to be 

compensable under this Act.” 

Q: Does my department need the patient’s authorization on Board Form WCB-220 to 

release records to the employer or the employer’s representative, or the insurer or the 

insurer’s representative if the records are related to a workplace injury or illness?   

A: Information related to the claimed injury/illness can be released without authorization 

(Act §208).  The issue is when health care records contain information regarding the 

claimed injury/illness and information that is not related to the claimed 

injury/illness.  Information not related to the claimed injury/illness cannot be released 

without the patient’s consent so if you have a record that includes this information, it 

must be redacted. 

Q: On the M-1 form, there are three different sheets;   White, yellow and pink.  Where do 

the copies go and which colors go where? 

A: By statute, the form must go to the employer and employee (Act §208).  A copy 

should also be included as part of the health care records accompanying the bill(s) sent to 

the WC insurer (Board Rules Chapter 5, Section 1.08(4)). 

Q: We have a number of local providers, through their third party vendors that will not 

accept the Maine WCB authorization.  Is there anything that says they should accept it or 

do we just have to suck it up? 

A: The new medical fee rule effective 9-1-18 requires the healthcare provider accept the 

form (Board Rules Chapter 5, Section 1.11). 

 



Questions and Answers Regarding the Medical Fee Schedule 
Effective September 1, 2018 

 

   

  



Questions and Answers Regarding the Medical Fee Schedule 
Effective September 1, 2018 

 

   

SECTION 2. PROFESSIONAL SERVICES 

2.02 EVALUATION AND MANAGEMENT GUIDELINES 

Q: We bill PT Eval codes 97161, 97162 and 97163. Does the definition of new patient 

have any effect on us? 

A: That section of the rule deals with the E&M codes (e.g. 99201-99205 and 99211-

99215). 

 


