
Summary of Public Comments and Department’s Response 
 

Maine Birth Defects Program Rule 
10-144 C.M.R, Ch. 280 

 
The Department of Health and Human Services, Maine Center for Disease Control and 
Prevention (CDC) provided public notice on June 28, 2017 regarding proposed rule changes to 
the Maine Birth Defects Program Rule. Notice of Rulemaking was published in five major 
newspapers and posted on the Secretary of State’s website and Maine CDC’s rules webpage, 
mainepublichealth.gov/rules. No public hearing was held. Public comments were accepted 
through August 5, 2017. This document summarizes the comments received during the public comment 
period and provides the Department’s responses.  
  
 
Date Received Commenter 

Number 
Commenter Name Affiliation Format 

6/29/2017 1 Kelley Bowden Maine Medical 
Center Written 

 
 
1. Commenter 1 asked whether the rule also applies to home birth midwives or Certified 

Professional Midwives (CPM). Commenter 1 submitted that, as of January 1, 2020, these 
professionals must be licensed providers in Maine.  

 
Response: Beginning January 1, 2020, a person practicing midwifery must be licensed in 
accordance with 32 M.R.S. § 12531. This rule requires licensed hospital administrators and 
licensed health professionals who provide care to woman during pregnancy, and to infants 
and newborns for the first year of life, to comply with reporting requirements. The 
Department amended the final rule in response to this comment by adding language in 
Section 3 to clarify that an individual who is licensed to practice midwifery, including a 
Certified Professional Midwife and regardless of whether the midwife is engaged with a 
birthing center, is subject to reporting requirements.  
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