ADVISORY RULING
2017-01

Advisory Ruling Requested by: Maine Association of REALTORS®
19 Community Drive
Augusta, ME 04330

Topic: Providing a Copy of a Prospective Buyer’s Offer to Another Prospective Buyer
Whose Offer Contains an Escalation Clause

Request for Advisory Ruling

By letter dated June 26, 2017, Mr. Donald Guild, on behalf of the Maine Association of
REALTORS®, requests an advisory opinion as to whether Maine Real Estate Commission
(“Commission”) Rule Chapter 410, Section 12 (“Commission Rule”) prohibits a listing agent
from providing to a prospective buyer a copy of an offer from another prospective buyer after the
seller has rejected the offer. Pursuant to the authority granted in S M.R.S. § 9001 and
Commission Rule Chapter 310, the Commission considered the request at its July 20, 2017,
September 21, 2017, and November 16, 2017 meetings and now issues the following advisory
ruling.

Facts

Seller and Listing Agent are working pursuant to an agency-client listing agreement for the sale
of Seller’s property. Seller receives multiple offers to purchase the property. Offer A includes an
escalation clause, which reads: “The purchase price Buyer A is agreeing to pay will be increased
to $X over the highest offer received up to $Y provided Buyer A receives a copy of the offer
being used to escalate.” Offer B is the highest offer received. Seller rejects Offer B in writing
and immediately accepts Offer A at the escalated price. Listing Agent intends to provide a copy
of Offer B to Buyer A, directly or through any licensee working with Buyer A, without obtaining
any prior written permission from Buyer B.

Specific Issue Addressed

Under the above stated facts, if Listing Agent, in fact, provides a copy of Offer B to Buyer A,
directly or through any licensee working with Buyer A, does Listing Agent violate the
Commission Rule?

Applicable Law

The Commission Rule states: “During the pendency of the transaction, the real estate brokerage
agency or affiliated licensee shall not disclose any terms of an offer, counteroffer or purchase
and sale contract to anyone other than the buyer and seller without the prior written permission




of the buyer and seller, except said documents shall be made available to the director of the
Commission upon request.” 02-039 C.M.R. ch. 410, § 12.

Discussion and Ruling

The Commission Rule prohibits a real estate brokerage agency or its affiliated licensee from
disclosing any terms of an offer to anyone other than the buyer and seller during the pendency of
the transaction. The terms “pendency” and “transaction” are not defined in the Commission’s
rules. The Commission determines that, in this specific factual situation in which Offer A
contains an escalation clause, the Seller’s rejection of Offer B in writing and acceptance of Offer
A acts to relieve Listing Agent from the prohibition against disclosing the terms of Offer B to
Buyer A or any licensee working with Buyer A. Thus, the Commission Rule does not prohibit a
Listing Agent from providing a copy of Offer B to Buyer A or any licensee working with Buyer
A under the specific factual situation described above, even though the Listing Agent has not
obtained any prior written permission from Buyer B.

Scope of Advisory Ruling

Pursuant to 5 ML.R.S. § 9001(3), this advisory ruling is not binding upon the Commission, but
justifiable reliance upon this ruling in this specific factual situation shall be considered in
mitigation of any penalties sought to be assessed in any subsequent enforcement action initiated
by the Commiission.
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Donald Plourde, Commission Chair




