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You asked whether the above-referenced complaints should be administratively 
dismissed for failure to substantiate pursuant to our Procedural Rule§ 2.02(H)(2). For 
the following reasons, the complaints should not be dismissed. 

Complainant was employed as a case manager for Respondent, ~ 

. Her position involved going into nursing homes to direct the overall 
care of hospice patients who were clients of One such nursing horne was 
Respondent, (" ."). Under the contract between 

and provided standard nursing facility services to residents 
and . supervised and evaluated certain residents' hospice care, including palliative 
care such as pain control and symptom management. 

Complainant alleges that, in the course of providing hospice care to a patient at 
, she observed a bed sore on the patient that had been rnisclassified by 

as being less severe than it actually was, which had resulted in the wound being 
treated improperly. Complainant treated the wound and then reported to the patient and 
her daughter that it had been improperly under-classified in severity and that the dressing 
was not allowing the wound to heal. She then reported to the charge nurse that 
the wound had been rnisclassified, which conversation was overheard by the 
Director of Nursing. The Director ofNursing became visibly upset with Complainant 
and accused her of exceeding her authority when she performed a certain procedure 
(cutting away dead skin tissue) in treating the sore. Complainant subsequently reported 
the incident to the Clinical Services Director at . Complainant was subsequently 
terminated by , purportedly because of the manner in which she treated the 
wound. Complainant alleges that insisted upon her termination. 

Complainant alleges that she was terminated because she reported a deviation 
from the applicable standard of care by and that her termination violated the 
Whistleblowers' Protection Act, 26 M.R.S.A. §§ ~31 et seq. ("WPA"). Respondents 
assert that Complainant did not engage in WPA-protected activity. claims that 
Complainant does not allege that she was fired for reporting a deviation to her own 
employer, which states is required under the WP A. Both and 

assert that, regardless of who she reported it to, Complainant's report was not 



protected because she does not allege that the deviation was committed bv her own 
employer, which Respondents say is also required by the WP A. 

With respect to the first issue, an employee's report is protected if it is made "to 
the employer, to the patient involved or to the appropriate licensing, regulating or 
credentialing authority." 26 M.R.S.A. § 833(1)(E). "The employer" to whom the report 
is made must be the reporting employee's employer. See 26 M.R.S.A. § 833(1)(E) ("No 
employer may discharge, threaten or otherwise discriminate against an employee 
regarding the employee's compensation, terms, conditions, location or privileges of 
employment because ... The employee, acting in good faith and consistent with state and 
federal privacy laws, reports to the employer .... ")(emphasis added). In her August 6, 
2010 reply to the Commission, Complainant asserts that she met this requirement by 
reporting the incident to the· Clinical Services Director, as she alleged in her 
complaint(~ 13). Complainant also states that she reported the deviation "to the patient 
involved," 26 M.R.S.A. § 833(1)(E), as alleged in her complaint(~ 9). It should be noted 
that Complainant's Maine Human Rights Commission complaint(~ 21) ties her 
termination to her report to . , not to her report to the . Clinical Services 
Director or to the patient. Nevertheless, given Complainant's clarification in her August 
6th reply, administrative dismissal is inappropriate on this basis. 

With respect to the second issue, Complainant asserts retaliation for reporting a 
deviation of the standard of care by ., not her own employer, . The Law 
Court has held, with respect to two other categories of protected activity in the WP A, that 
an employee's report of a violation oflaw is only protected if the violation is committed 
by the employee's employer. Specifically, the Law Court held as follows: 

Subsections (1)(A), (l)(C), and (2) of section 833, when read together, 
unambiguously limit the protection afforded by the WPA to (1) employees 
(2) who report to an employer (3) about a violation (4) committed or practiced by 
that employer. 

Costain v. Sunbury Primary Care, P.A., 2008 ME 142, ~ 8, 954 A.2d 1051, 1054. This 
holding is distinguishable from the present case, however, because Complainant relies on 
a different category of protected activity than what was at issue in Costain. She does not 
assert that she was terminated for reporting a violation of law or participating in a 
proceeding relating to such a report, which would be covered by subsections 833(1)(A) 
and (l)(C). Rather, Complainant relies on subsection 833(1)(E), which is the category of 
protected activity relating to reports of deviations from the applicable medical standard of 
care. 

The rationale for the Costain holding is also not controlling. In Costain, the Law 
Court reached its conclusion by relying on the language in subsection 833(2). Costain, 
2008 ME 142, ~ 8, 954 A.2d at 1054. Subsection 833(2) provides, in relevant part, that 
subsection 833(1) "does not apply to an employee who has reported or caused to be 
reported a violation, or unsafe condition or practice to a public body, unless the employee 
has first brought the alleged violation, condition or practice to the attention of a person 
having supervisory authority with the employer and has allowed the employer a 
reasonable opportunity to correct that violation, condition or practice." 26 M.R.S.A. § 
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833(2). The Law Court apparently reasoned that a requirement that an employee report a 
violation, or unsafe condition or practice to her employer before reporting it to a public 
body would make no sense unless there were also a requirement that the employer was 
the one who committed the violation, condition or practice. If the violation could be 
committed by someone other than the reporting employee's employer, the reporting 
employee would have no reason to report it to her employer and allow her employer an 
opportunity to correct a violation it did not commit. 

This rationale is inapplicable here, however, because subsection 833(2) does not 
apply to subsection 833(1)(E). Subsection 833(2) only applies to reports of"a violation, 
or unsafe condition or practice." 26 M.R.S.A. § 833(2). ·That refers to subsections 
833(1)(A), (l)(B), and (l)(C), the first and third of which were at issue in Costain. A 
report covered by subsection 833(1)(E), by contrast, which is at issue here, is a report of 
"an act or omission that constitutes a deviation from the applicable standard of care." 26 
M.R.S.A. § 833(1)(E) (emphasis added). It is not a report of"a violation, or unsafe 
condition or practice." Accordingly, an employee is protected if she reports a deviation 
from the applicable standard of care directly to a public body (in this context, the 
appropriate licensing, regulating or credentialing authority) without first bringing the 
deviation to the attention of her employer. Because there is no requirement that she first 
report the deviation to her employer, it is equally plausible that the intended deviation be 
by someone other than her employer. 

Moreover, subsection 833(1 )(E), by itself, is not limited to reports of a deviation 
by the reporting employee's employer. That subsection provides as follows: 

No employer may discharge, threaten or otherwise discriminate against an 
employee regarding the employee's compensation, terms, conditions, 
location or privileges of employment because ... [t]he employee, acting in 
good faith and consistent with state and federal privacy laws, reports to the 
employer, to the patient involved or to the appropriate licensing, 
regulating or credentialing authority, orally or in writing, what the 
employee has reasonable cause to believe is an act or omission that 
constitutes a deviation from the applicable standard of care for a patient by 
an employer charged with the care of that patient. For purposes of this 
paragraph, "employer" means£! health care provider, health care 
practitioner or health care entity as defined in Title 24, section 2502. 

26 M.R.S.A. § 833(1)(E) (emphasis added). This language requires that 
the reported deviation of the standard of care be by "an" employer, which is 
defined as "a" heath care provider, etc. It does not require that the deviation be by 
the reporting employee's employer. Here, there is no dispute that Pine Point was 
"an employer charged with the care of' the patient at issue or that it was "a health 
care provider, health care practitioner or health care entity as defined in Title 24, 
section 2502." 26 M.R.S.A. § 833(1)(E). 

In sum, because Complainant has sufficiently alleged protected activity 
under the WP A, the complaints should not be administratively dismissed. 
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