
November 25, 2024
  Subject: Highway Reconstruction, Bridge 

Rehabilitation & Lighting Replacement
State WIN: 012800.30, 022258.00 & 
024363.00
Location: South Portland
Amendment No. 3

Dear Sir/Ms.:

Make The following changes to the Bid Book:

Remove pages Seventeen through Twenty-Nine Titled Proposal Schedule of Items dated 10/22/2024 
and Replace with the attached Proposal Schedule of Items dated 11/22/2024

The following questions have been received:

Question:  SP105 states that temporary lighting shall not be used between 4/16 and 10/31, but also only 
allows lane closure between 8 pm and 6 am, requiring temporary lighting to safely perform the work. Is 
the temporary lighting restriction only for that within a certain distance of potential bat habitat 
(trees)? If not, we do not see how the work can be completed in the time frame allotted given the 
lighting restrictions and would request an extension for bridge substantial completion and final project 
completion.

Response: Special Provision Section 105, General Scope of Work, (Environmental Requirements) page 
73 of the Contract Bid Book, Section 1, Subsection 4 shall be removed and replaced with the following 
pen and ink change:

4.  Any temporary lighting used must be directed away from trees. 

Question:  Exhibit C indicates that less than 1 train per day is anticipated under the bridge. The 
Downeaster schedule posted on their website shows potential for 11 passenger trains per day. Does the 
Downeaster pass under the bridge? Do any freight trains pass under the bridge? If so, can an accurate 
number of trains per day and anticipated speed be provided so contractors can solicit railroad protective 
insurance quotes from carriers?



Response: Approximately ten passenger trains and one freight train pass under the bridge per day. The 
current maximum authorized speed at this location is 30 MPH.   

Question:  Can additional details be provided regarding the lighting cabinet and required lighting 
circuits?

Response: See notes 17 and 20 on sheet L14 and Standard Detail 634(03) for additional details.

Question:  Please provide additional details on the existing circuit breakers in the existing lighting 
cabinet that are to be replaced (i.e. number of breakers, voltage & amperage).  We do not have any way 
of knowing how many circuits will remain in this cabinet.

Response:  Pictures of the existing circuit breakers in the existing lighting cabinet are attached to this 
amendment

Question:  Per section 626.36 - Are precast foundation bases acceptable for the lighting fixture locations 
that are shown on plan L16 and these fixtures are less than 30-feet tall, precast foundations will be 
permitted for 18 and 24 inch diameter foundations. If allowed please confirm which detail to reference. 
626(1) 18" x 5'-6" or 626(2) 24" x 7.0'

Response: All  foundations on sheet L16 shall be cast-in-place foundations constructed as shown.

Question:  Proposal Schedule of Items - Line item 850,  626.411- 18" foundations is showing a QTY of 
20 LF. Should this be changed to EA? 49 locations - 21 for drill shafts and -8 for spread footing 
foundations leave a qty of 20 for the remaining locations.

Response: Foundations for light poles less 30 feet in height (poles SB4 through SB15 and M1 through 
M8) shall be precast foundations constructed in accordance with Standard Detail 626(02) and paid under 
626.421. See the revised Schedule of Items.

Question:  Item 403.209 lists "Incidentals" as part of its definition.  Is it safe to assume spec 401.13 
captures the definition of "Incidentals"?   For example; and more specifically; HMA placed by hand 
methods around structures, curb chink, flare cutbacks, or in situation in which mechanical methods of 
placement are not practical.

Response: HMA placed from curb to curb, regardless of placement method, is paid under the machine 
placed HMA items. 401.09 requires the use of a paver on traveled way and shoulders. 401.13 allows the 
HMA to be hand placed in certain situations, instead of paver placed, with Department approval. It is 
still machine placed mix that is allowed to be placed by hand.  



Question:  The special provision for item "524.301 TSS - Deck" says this temporary support is only 
required in Span 6. Spans 4 and 5 have the same interior girder spacing. Is this TSS work also required 
in Spans 4 and 5?

Response:  Temporary structural supports are required only in Span 6, where the temporary concrete 
barrier is entirely on the deck overhang.  Due to the tapering geometry of the bridge, in Spans 4 and 5 
the temporary barrier is better aligned over the girder, and therefore does not induce the same torsional 
demands in the girder or flexural stresses in the deck as in Span 6.

Consider these changes and information prior to submitting your bid on December 4, 2024.

Sincerely,

George M. A. Macdougall P.E.
Contracts & Specifications Engineer








































