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1. Question:  What is the state’s vision for the 13 – 16 portion of the model? 
 

Answer: It is guided and scored using the language of Chapter 61 - Section 15. It is up to the 
applicants how those relationships will manifest themselves; there is no predetermined 
model. 
 
 

2. Question:  Are there other states that have 9 – 16 partnerships? 
 

Answer: Several states have regional CTE and high schools such as Connecticut and 
Massachusetts.  The presence of higher education, community colleges, and universities on 
the high school campus is unknown. 
 
 

3. Question:  Do the community colleges and universities know this application is open? 
 

Answer: Program and application information is on our website. They have not been 
individually notified.   
 

 
4. Question:  Is the scoring rubric online? 

 

Answer: Yes, in Chapter 61, Section 15. The points breakdown is also provided in Part 2 of        
the Application. 

 
 

5. Question:   Will the Part 1 applicants be made public? 
 

Answer: Yes, It will be public information. 
 
 

6. Question:  Will the districts have to form an AOS? 
 

Answer: No, the applicants would need to review all possible governance structures  and 
determine which is workable and best for the potential project. 

 
 

7. Question:  Would the 13–16 partner(s) be part of the governance structure? 
 

Answer: No, they would hold an advisory partner role. 
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8. Question:  If you currently have 3 high schools interested but through the process one 
of them moved to high school choice, can it still be counted as part of the three? 
 

Answer: Per rule the minimum required is at least 2 high schools or 1 regional high school. 
 
 
 

9. Question:  Does DOE select the site? 
 

Answer: No, however DOE participates in the process of selecting a site and certain criteria 
must be met. 
 

 
10. Question:  Is there criteria for high school site size? 

 

Answer: Currently Chapter 61 defines the maximum State-subsidized acreage for high school 
sites as 30 acres plus an additional 1 acre for each 100 students. 

 
 

11. Question:  Is it a requirement that the CTE is fully in the school, can the new school 
have satellite programs and the existing CTE building still house other programs? 
 

Answer: The intent of Section 15 is to have the CTE fully integrated into the new school, how 
that intent is carried out should be part of the mission and vision. 

 
 

12. Question:  It is our understanding that programs could not be duplicated within a 50-
mile radius? 
 

Answer: That is not something that the Office of School Facilities has stated. 
 
 

13. Question:  Is the amount of $$ associated with this project the same as 10 years ago? 
There is a concern that districts would be held responsible for anything over that 
amount. 
 

Answer: The process requires that once a school project is on the Final Priority List they will 
not be moved to the Approved Projects List until the Department of Education has identified 
funds in the debt service to support that project. 
 
 

14. Question:  How long does the process take from application to students “walking in 
the doors”. 
 

Answer: There are many challenges that are involved in the planning of an Integrated, 
Consolidated 9-16 Educational Facility which makes planning a timeline difficult. It could 
easily take 5 years or more once placed on the program’s Approved Projects List. 
 
 


