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For Questions Regarding the Single-Use Plastic Bag Fee:  

mainebaglaw@maine.gov 

(207) 314-3357 

Original Issue Date: 9/28/2019  

Last Updated: 11/5/2019  

GUIDANCE ON SINGLE-USE PLASTIC 
CARRY-OUT BAG BAN 

Question 1: What does the law do, and when 

does it take effect? 

Answer: 38 MRSA §1611 establishes a 

statewide ban on single-use plastic carry-out 

bags used to bag products at the point of sale in 

retail establishments, effective April 22, 2020.  

Once the law is in effect, all carry-out bags 

provided or made available by the retailer at 

point-of-sale must be either a reusable bag or a 

recycled paper bag. In addition, retail 

establishments must charge a fee of at least 5¢ 

per carry-out bag for recycled paper bags and 

reusable bags made of plastic.  

Question 2: Who needs to comply with this 

law? 

Answer: All retail establishments must comply 

with this law.  "Retail establishment" means a 

store, a restaurant or a temporary business, 

such as a farmers' market or fair where 

merchandise including food, goods, products or 

clothing is sold. 

Question 3: Who does not need to comply 

with this law? 

Answer: Hunger relief organization such as 

food pantries or soup 

kitchens that distribute food 

directly to the consumer at 

no charge are exempted 

from all aspects of this law.  

Question 4: What carry-out bags can be 

used at point-of-sale when the law goes into 

effect? 

Answer: Retail establishments may provide one 

of the following types of carry-out bag: 

1. A "Reusable bag," which means a bag with 

handles that: 

(1) Is designed and manufactured to 

withstand a minimum of 75 repeated 

uses; 

(2) Is machine washable or made from a 

material that can be cleaned and 

disinfected regularly; 

(3) If made from plastic is at least 4 mils 

thick; and 

(4) Has the capability of carrying a 

minimum of 18 pounds. 

2. A "Recycled paper bag," which means a 

paper bag that: 

(1) Is 100% recyclable; and 

(2) Contains at least 20% post-consumer 

recycled material if it has a capacity to 

hold at least 8 pounds. 

This means all paper bags that are large or 

sturdy enough to carry 8 pounds or more must 
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contain at least 20% recycled content and be 

100% recyclable. To be 100% recyclable, paper 

bags cannot have handles made from a 

different material, such as plastic string or 

ribbon. Paper bags that are not designed to hold 

8 pounds or more but are intended to carry 

small or lightweight items need to be 100% 

recyclable, but do not need to contain post-

consumer recycled content. 

Question 5: Who needs to charge a bag fee, 

and for which types of bag should a fee be 

charged? 

Answer: Retail establishments must charge a 

fee of at least 5¢ per bag for recycled paper 

bags and reusable bags that meet all 4 criteria 

including if made entirely from plastic (at least 

4mil thick). Traditional reusable bags may be 

given away at the retailer’s discretion or the 

retailer may opt to charge a fee of 5¢ or more 

per bag. See below for the list of acceptable 

single-use bags that are allowed without a fee.   

Question 6: Who will not need to charge a 

fee for carry-out bags?  

Answer:  Stores with less than 2% of retail 

sales attributed to the sale of food and less than 

10,000 square feet of retail area and all 

restaurants are exempt from the requirement to 

charge a fee for recycled paper bags or 

reusable bags made of plastic but may choose 

to do so. 

Question 7: How will bag fee funds be used? 

Answer:  Bag fees may be used at the retail 

establishment’s discretion.  

Question 8: Should Maine sales tax be 

applied to the bag fee? 

Answer:  No. The bag fees are not taxable. 

See 36 M.R.S. § 1752(14)(B)(11). 

Question 9. If customers bring their own 

bags to a retail establishment, should a fee 

be collected on those bags? 

Answer:  No. The bag fee is only imposed on 

bags provided by a retail establishment, so no 

fee should be charged on any bags that 

customers bring in themselves. 

Question 10: Must a bag fee be charged to 

customers who make purchases with 

Supplemental Nutrition Assistance Program 

(SNAP) or Special Supplemental Nutrition 

Program for Women, Infants and Children 

(WIC) benefits? 

Acceptable single-use bags include the following: (1) Bags provided by a pharmacy to a customer for 

transporting a prescription medication away from the store; (2) Bags without handles used to protect items 

from being damaged or from damaging or contaminating other purchased items placed in a recycled paper 

bag or a reusable bag; (3) Bags used by customers inside a retail establishment to package loose items, 

such as fruits, vegetables, nuts, coffee, grains, bakery goods, candy, greeting cards or small hardware 

items; to contain or wrap frozen foods, meats or fish; or to contain or wrap flowers or potted plants; (4) 

Laundry, dry cleaning or garment bags, including bags provided by a hotel to guests to contain wet or dirty 

clothing or bags provided to protect large garments like suits, jackets or dresses; (5) Newspaper bags; (6) 

Bags sold in packages containing multiple bags intended to contain garbage, pet waste or yard waste; (7) 

Bags used to contain live animals, such as fish or insects sold in pet stores; (8) Bags used for vehicle tires; 

(9) Bags used to transport chemical pesticides, drain cleaning chemicals or other caustic chemicals sold at a 

retail establishment 
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Answer: Yes, the bag fee must be charged for 

all customers. There is no exemption provided 

for customers who make purchases with SNAP 

or WIC benefits. 

Question 11: Are bags provided by 

restaurants for take-out meals or to contain 

leftover meals being taken with customers 

considered single-use plastic carry-out 

bags? 

Answer:  Yes. Restaurants must comply with 

the requirement to provide only reusable or 

recycled paper bags, but they are not required 

to collect the 5¢ fee. 

Question 12: Will retail establishments still 

be allowed to sell packaged plastic bags, 

like garbage bags? 

Answer:  Yes, bags sold in packages 

containing multiple bags intended to contain 

garbage, pet waste or yard waste are exempted 

from this law. 

Question 13: Will retail establishments be 

able to provide single-use bags for loose, 

unpackaged goods such as produce, deli, 

and bakery items? 

Answer: Yes, retail establishments may provide 

or make available these and other exempted 

types of single-use bag
1
 provided they continue 

to serve as a public plastic bag recycling drop-

off.   

Question 14: Do retail establishments still 

need to collect and recycle plastic bags? 

Answer:  Effective April 22, 2020, retail 

establishments that provide or make available 

exempted types of single-use plastic bag to bag 

items within the retail establishment will be 

required by law to: 

(1)  Locate inside the retail establishment 

or within 20 feet of the main entrance to 

the retail establishment a receptacle for 

collecting any used single-use carry-out 

bags made of plastic; and 

(2)  Ensure that single-use carry-out bags 

made of plastic that are collected by the 

retail establishment are recycled or 

delivered to a person engaged in 

recycling plastics. 

Although there is an interim period between 

September 19, 2019 and April 22, 2020 during 

which retailers are not required by law to collect 

and recycle plastic bags, the Department 

strongly recommends that retailers do not 

remove plastic bag recycling receptacles unless 

they are going to phase out use of all single-use 

plastic bags to bag products within the retail 

establishment by April 22, 2020. Temporary 

removal of plastic bag recycling receptacles 

would be inconvenient and confusing to 

consumers accustomed to recycling these 

materials at their local retailer.  

Question 15: Will municipal bag ordinances 

remain in place when the statewide law 

passes? 

Answer: Effective September 19, 2019, a local 

government may not adopt a new ordinance 

regulating single-use carry-out bags at retail 

establishments, but existing municipal bag 

ordinances will remain in place until the 

statewide law goes into effect on April 22, 2020.  

Effective April 22, 2020, existing municipal 

ordinances or regulations that violate the 

statewide law regulating single-use carry-out 

bags will be void and no longer have force or 

effect.  

 

 


