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For Questions Regarding the Single-Use Plastic Bag Fee:

mainebaglaw@maine.gov

(207) 314-3357

Original Issue Date: 09/28/2019  

Last Updated: 07/06/2021

GUIDANCE ON SINGLE-USE PLASTIC 
CARRY-OUT BAG BAN

Question 1: What does the law do, and

when  did it take effect?

Answer: 38 MRSA §1611 establishes a

statewide ban on single-use plastic carry-out  

bags. The law is being enforced as of July 1, 

2021. If a single-use carry-out bag is provided, 

it must be a recycled paper bag. In addition, 

retail establishments must charge a fee of at 

least 5¢ per carry-out bag for recycled paper 

bags and any reusable carry-out bags that are

made of plastic.

Question 2: Who needs to comply with this  

law?

Answer: All retail establishments must comply  

with this law. "Retail establishment" means a  

store, a restaurant or a temporary business,  

such as a farmers' market or fair where  

merchandise including food, goods, products or 

clothing is sold.

Question 3: Who does not need to comply 

with this law?

Answer: Hunger relief organization such as

food pantries or soup kitchens that distribute

food directly to the consumer at no charge are

Question 4: What carry-out bags can be

used at point-of-sale now that single-use 

plastic bags are banned?

Answer: Retail establishments may provide 

only reusable or recycled paper carry-out bags, 

which are defined specifically in this law:

1. A reusable bag is a bag with handles that:

a) Is designed and manufactured to

withstand a minimum of 75

repeated  uses;

b) Is machine washable or made from a

material that can be cleaned and

disinfected regularly;

c) If made from plastic [film] is at least 4

mils thick; and

d) Has the capability of carrying a

minimum of 18 pounds.

2. A "Recycled paper bag," which means a

paper bag that:

(1) Is 100% recyclable; and

(2) Contains at least 20% post-

consumer  recycled material if it has a

capacity to  hold at least 8 pounds.
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Question 19: How does this law apply to 

bagging live or cooked lobsters and other 

seafoods, meats, or other live or raw foods?

Answer: There are exemptions in this law for 

situations where a paper or reusable bag may not 

be practical, including: (2) Bags without handles 

used to protect items from being damaged or 

from damaging or contaminating other purchased 

items placed in a recycled paper bag or a 

reusable bag; (3) Bags used to contain or wrap 

frozen foods, meats or fish.

Question 20: How does this law apply to farm 

stands or orchards that require bags for 

containing produce and other goods?

Answer: There are exemptions in this law for 

collecting of small, loose, unpackaged goods, 

including: 2) Bags without handles used to protect 

items from being damaged or from damaging or 

contaminating other purchased items placed in a 

recycled paper bag or a reusable bag; (3) Bags 

used by customers inside a retail establishment 

to package loose items, such as fruits, 

vegetables, nuts, coffee, grains, bakery  goods, 

candy, greeting cards or small hardware items; to 

contain or wrap frozen foods, meats or  fish; or to 

contain or wrap flowers or potted plants; 

This means all paper bags that are large or

sturdy enough to carry 8 pounds or more must 

contain at least 20% post-consumer recycled 

content and be 100% recyclable. 

exempted from the single-

use plastic bag ban and 

the requirement to charge 

a fee per bag.

Question 21: What other exempted bags 

are allowed under this law?

Answer: In addition to the exemptions 

previously noted in this document, other 

exempted single-use bags include the 

following: Bags provided by a pharmacy to a 

customer for transporting a prescription 

medication away from the store; Laundry, dry 

cleaning or garment bags, including bags 

provided by a hotel to guests to contain wet 

or dirty clothing or bags provided to protect 

large garments like suits, jackets or dresses; 

Newspaper bags; Bags used to contain live 

animals, such as fish or insects sold in pet 

stores; Bags used for vehicle tires; Bags 

used to transport chemical pesticides, drain 

cleaning chemicals or other caustic  

chemicals sold at a retail establishment.

This exemption allows for use of bags for any 

produce including apples at a pick-your-own 

orchard. Provided a bag is used only to 

collect and contain loose produce, it is not a 

carry-out bag, even if that produce bag is not 

placed within another bag to carry away from 

the retailer.
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To be 100% recyclable, paper bags cannot have 

handles made from a different material, such as 

plastic string or ribbon. Paper bags that are not 

designed to hold 8 pounds or more but are 

intended to carry small or lightweight items need 

to be 100% recyclable, but do not need to 

contain post-consumer recycled content.

Question 11. If customers bring their own

bags to a retail establishment, should a fee 

be collected on those bags?

Answer: No. The bag fee is only imposed on 

bags provided by a retail establishment. No  

fee should be charged on any bags that  

customers bring in for their own use.

Question 12: Must a bag fee be charged

to  customers using Supplemental 

Nutrition Assistance Program (SNAP) or 

Special Supplemental Nutrition Program 

for Women, Infants and Children (WIC)

benefits to make purchases?

Answer: Yes, the bag fee must be charged for 

all customers. There is no exemption provided 

for customers who make purchases with SNAP 

or WIC benefits. SNAP/WIC benefits do not 

include the bag fee.
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(1) Locate inside the retail establishment

or within 20 feet of the main entrance to
the retail establishment a receptacle for

collecting any used single-use carry-out

bags made of plastic; and

(2) Ensure that single-use carry-out bags

made of plastic that are collected by the

retail establishment are recycled or

delivered to a person engaged in

recycling plastics.

Retail establishments that do not provide  

exempted single-use plastic bags within the  

store for customers to contain loose items are 

not required to collect and recycle single-use  

plastic bags.

Question 17: Do municipal bag ordinances 

remain in place now that the statewide law

has been passed?

Answer: Effective April 22, 2020, existing  

municipal ordinances or regulations that violate 

the statewide law regulating single-use carry-out 

bags are void and no longer have force or effect.

Question 18: Should Maine sales tax be  

applied to the bag fee?

Answer: No. The bag fees are not taxable. See 

36 M.R.S. § 1752(14)(B)(11).

Question 15: Will retail establishments be

able to provide customers with free single-

use bags for loose produce, deli items, 

baked goods, greeting cards, or other 

small, unpackaged items like nails, screws, 

etc.?

However, a retailer that provides exempted 

single-use plastic bags must serve as a 

recycling drop-off, as noted in the Q&A below.

Question 16: Do retail establishments still 

need  to collect and recycle plastic bags?

Answer: All retail establishments that provide or 

make available exempted single-use plastic 

bags within the store for customers to contain 

loose  items such as produce are required by law 

to serve as a public plastic bag recycling drop- 
off for all plastic bags, not just those provided by 

the retailer. Specifically, the retailer must:Question 13: Are bags provided by  

restaurants for take-out meals or to  

contain leftover meals being taken with  

customers considered single-use plastic 

carry-out bags?

Answer: Yes. Restaurants must comply with 

the requirement to provide only reusable or  

recycled paper bags. Restaurants are not 

required to collect the 5¢ bag fee, although 

they may opt to do so.

Question 14: Will retail establishments  

still be allowed to sell packaged plastic  

bags, like garbage bags or storage bags?

Answer: Yes, bags sold for home or non-

retail businesses such as food storage bags, 

garbage bags, or pet waste bags are exempt.

Question 7. Are single-use plastic bags 

that were donated to a retailer by 

customers, friends, or store staff for reuse 

acceptable substitutes?

Answer: No. This law prohibits retailers from 

providing or otherwise making available any 

single-use plastic carry-out bags, including 

bags that the retailer did not purchase. 

However, customers may bring in any carry-

out bag, box, or other container they have on 

hand to bring their purchases home, including 

single-use plastic carry-out bags that they 

have saved for reuse.

Question 6: Are compostable, biobased, or 

biodegradable single-use plastic carry-out 

bags acceptable substitutes?

Answer: No. All single-use plastic carry-out 

bags are prohibited under this law, regardless 

of whether those bags are made from 

petroleum or from biobased, biodegradable, or 

compostable plastic or plant-based materials. 

Question 9: Who will not need to charge a

fee  for carry-out bags? 

Answer: Stores with less than 2% of retail  

sales attributed to the sale of food and less than 

10,000 square feet of retail area are exempt 

from the requirement to charge a fee for 

recycled paper bags or reusable bags made of 

plastic but may choose to do so.  

• Retail area is defined as the space within the

business where customers shop and does

not include offices, warehouses, storage

areas, restrooms and breakrooms.

• Restaurants are also exempt from the fee,

but if a restaurant also provides prepackaged

food items or other goods in the manner of a

grocery store, convenience store or gift shop,

they are not exempt.

• Maine’s statutory definition of food includes

chewing gum and food or drink for humans

and other animals, therefore beverage and

pet food sales are considered food when

determining whether a retail establishment

has less than 2% of retail sales from food.

Question 10: Are bag fees a refundable 

deposit, and if fees are not refundable, how 

will funds collected from bag fees be used? 

Answer: Bag fees are not a deposit. The funds 

are kept by the retailer and may be used at the 

retail establishment’s discretion.

Question 8: Who needs to charge a carry-out

bag fee, and for which types of carry-out bag

should a fee be charged?

Answer: Retail establishments must charge a  

fee of at least 5¢ per bag for recycled paper

carry-out bags and reusable carry-out bags

made of plastic. Reusable carry-out bags that 

are not made of plastic may be given away at 

the retailer’s discretion or the retailer may opt to 

charge a fee of 5¢ or more per bag.

Answer: Yes, retail establishments may 

provide or make available single-use plastic 

bags such as produce bags for containing 

loose items prior to purchase. These 

exempted single-use plastic bags may be 

made available to customers without a fee.




