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DEPARTMENT OF ADMINISTRATIVE & FINANCIAL SERVICES 
BUREAU OF HUMAN RESOURCES 

October 2, 2014 

 

CIVIL SERVICE BULLETIN 13.1M 

TO: AGENCY HEADS, HUMAN RESOURCE DIRECTORS 

SUBJECT: RE-ISSUE OF POLITICAL ACTIVITY GUIDELINES FOR EXECUTIVE BRANCH 
EMPLOYEES (SUPERSEDES CIVIL SERVICE BULLETIN 13.1L) 

 

GENERAL INFORMATION 

Political activity of state employees in the Executive Branch is regulated by state and federal 
law.  The purpose of Civil Service Bulletin 13.1M is to guide state employees in the Executive 
Branch with their political activity decisions by referencing key political activity laws, by 
defining which state employees are covered by these laws, and by identifying certain 
activities that are prohibited and allowed.  Civil Service Bulletin 13.1M provides a quick 
reference for political activity concerns and issues.  It is not all-inclusive and is not intended to 
replace the federal and state laws that govern political activity.  State employees in the 
Executive Branch who have questions after reading these guidelines should read the full text 
of the state and federal laws and seek legal assistance if necessary.  

Generally, the state and federal political activity laws are enacted to:  

 Prohibit covered state employees in the Executive Branch from becoming candidates 
for elective office in a partisan public election1 while employed by the state; and  

 Allow covered state employees in the Executive Branch the freedom to express and 
practice their individual political opinions and ideas, subject to limitations based on the 
possible misuse of the covered state employee's position or authority or the possible 
misuse of state property and facilities. 

  

                                            
1
 Any election in which candidates are nominated or elected as representing a political party whose 

candidates for presidential electors received votes in the last preceding Presidential election at which 

presidential electors were selected, such as the Democrats or Republicans. 
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STATE AND FEDERAL LAWS 

The key laws that regulate the political activity of state employees in the Executive Branch 
are:  

 State employees in the classified and unclassified service of the Executive Branch are 
regulated by state law, Title 5 M.R.S. § 7056-A.  This state law applies to all classified 
employees and all unclassified employees of the Executive Branch except the 
Governor or any other elective officer in the Executive Branch, the constitutional 
officers (Attorney General, State Auditor, State Treasurer, and Secretary of State) and 
those employees who are directly appointed by them. 

 State employees in the classified service and all state employees in the unclassified 
service of the Executive Branch whose principal employment is in connection with an 
activity financed in whole or in part by federal loans or grants are also regulated by 
federal law. [United States Code, Title 5, Chapter 15 - Political Activity of Certain State 
and Local Employees (“Hatch Act”).]  Effective December 28, 2012, Congress passed 
the Hatch Act Modernization Act which limits the prohibition from running in a partisan 
public election to those employees whose salary is completely funded by federal loans 
or grants.   

NOTE: Classified and unclassified employees who are on an authorized leave from their 
position remain state employees and continue to be covered by these state and federal laws.  
For example, a state employee may not take an unpaid leave of absence and compete in a 
partisan public election. 

ACTIVITIES PROHIBITED BY STATE LAW 

State employees covered by Title 5 M.R.S. § 7056-A may not:  

 Use their official authority, influence or supervisory position for the purpose of 
interfering with or affecting the result of a partisan election or nomination for elective 
office;  

 Use their official authority, influence or supervisory position for the purpose of 
attempting to intimidate, threaten, coerce, command or influence a person to give or 
withhold a political contribution or to engage or not to engage in any form of political 
activity addressed by Title 5 M.R.S. § 7056-A;  

 Give or offer to give a political contribution to an individual to vote or refrain from voting 
or to vote for or against any candidate or measure in any partisan election;  

 Solicit, accept or receive a political contribution to vote or refrain from voting or to vote 
for or against any candidate or measure in any partisan election;  

 Knowingly give or hand over a political contribution to a superior;  
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 Knowingly solicit, accept or receive or be in any manner concerned with soliciting, 
accepting or receiving a political contribution from another employee or a member of 
another employee's immediate family who is a subordinate of the employee;  

 Knowingly solicit, accept or receive a political contribution from or give a political 
contribution to any person who has or is seeking to obtain contractual or other 
business or financial relations with the agency in which the employee is employed;  

 Knowingly solicit, accept or receive a political contribution from or give a political 
contribution to any person who conducts operations or activities that are regulated by 
the agency in which the employee is employed;  

 Knowingly solicit, accept or receive a political contribution from or give a political 
contribution to any person who has interests that may be substantially affected by the 
performance or nonperformance of the employee's official duties;  

 Engage in political activity when on duty;  

 Engage in political activity in state-owned or leased work space occupied in the 
discharge of official duties or by using the facilities or services of the state;  

 Engage in political activity when wearing a uniform or official insignia identifying the 
office or position of the employee or while using a vehicle owned or leased by the state 
or its agencies;  

 Be a candidate for elective office in a partisan public election other than for a local 
office.  (this prohibition does not apply to an officer or enlisted person in the Maine 
National Guard).   

Note 1: By definition in Title 5 M.R.S. § 7056-A, "use of official authority or influence" includes 
promising to confer or conferring a benefit such as compensation, a grant, contract, license or 
ruling; effecting or threatening to effect a reprisal, such as deprivation of compensation, a 
grant, contract, license or ruling; or taking, directing others to take, recommending, 
processing or approving any personnel action.  

Note 2: By definition in Title 5 M.R.S. § 7056-A, “political activity” means to advocate 
expressly for the election or defeat of any candidate for a federal office, a constitutional office 
or any candidate for partisan elective municipal, county or state office, including leadership 
positions in the Senate and the House of Representatives or to solicit contributions reportable 
under Title 21-A M.R.S. chapter 13.  

Note 3: Employees of the executive branch who are allowed to solicit funds for political 
purposes because they are not covered by Title 5 M.R.S. § 7056-A and who are covered by 
the federal law are prohibited by this federal law from soliciting funds for political purpose 
from any other state or local government employee who is covered by this same federal law.  
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Note 4: Title 5 M.R.S. § 7506-A may not be construed to apply to actions taken by an 
employee to carry out the duties and responsibilities of the employee's position, including but 
not limited to advocacy on policy issues or legislation.  

ADDITIONAL POLITICAL ACTIVITIES PROHIBITED BY STATE LAW 

 Under State Law, Title 21-A M.R.S. § 32(1)(B), a person commits a Class E crime if 
that person knowingly displays or distributes political advertisements in or on state-
owned or state-leased property. This restriction on political activity does not pertain to 
acts on state highways or to displays on motor vehicles not owned by the state while 
temporarily parked in parking areas on land maintained by the state, and it does not 
pertain to acts in or on a state-owned or state-leased building for a period beginning 
48 hours before and ending 48 hours after that building is used by a political party to 
conduct a political activity within the building.  

This does not prohibit informal, consensual discussions of political issues by state employees 
during their break or lunch time.  Further, since Title 21-A M.R.S. § 32 (1)(B) does not by its 
terms apply to speech, it would therefore not preclude the discussion of referenda and other 
ballot issues in union meetings that are permitted to take place on state property. 

 Under State Law, Title 21-A M.R.S. § 1063, the Secretary of State, the Treasurer of 
State, the Attorney General, the State Auditor, or any individual running for these 
offices, may not form a political action committee or be involved in the decision making 
for or solicit contributions to a political action committee.  

 It is very important to emphasize that the prohibition against the use of state property 
or facilities for political purposes includes the use of the state’s e-mail and telephone 
systems, either during or outside of regular work hours.  Title 21-A M.R.S. § 32(3) 3 
makes the misuse of a state government computer system for political purposes a 
Class C crime.  With respect to political activity, a violation occurs if a person 
knowingly uses a state computer system: “A. To prepare materials with the intent to 
expressly advocate, to those eligible to vote, for the election or defeat of any candidate 
for a federal office, a constitutional office or elective municipal, county or state office, 
including leadership positions in the State Senate and the State House of 
Representatives; or B. With the intent to solicit contributions reportable under [Title 21-
A] chapter 13.” 

In addition to being a Class C crime, such misuse may subject a state employee to discipline 
up to and including dismissal. 

The statutory prohibition against the use of the state’s electronic communications systems for 
political purposes supersedes any agency policy that may allow limited or incidental use of 
these facilities for non-work related purposes. 
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NOTE 1: A “computer system” has the same meaning as that in Title17-A M.R.S. §431.  That 
is, any combination of a computer or computers with the documentation, computer software 
or physical facilities supporting the computer. 

ACTIVITIES PROHIBITED BY FEDERAL LAW 

Employees covered by the Hatch Act may not: 

 Use their official authority or influence for the purpose of interfering with or affecting 
the result of an election or nomination for office. 

 Directly or indirectly coerce, attempt to coerce, command or advise any other state or 
local government employee who is covered by this same federal law to pay, lend or 
contribute anything of value to a party, committee, organization, agency or person for 
political purposes. 

 Be a candidate for elective office if the employee’s salary is paid completely by federal 
loans or grants.  This prohibition against candidacy does not apply to the Governor. 

EXAMPLES OF ACTIVITIES PERMITTED BY STATE AND FEDERAL LAW 

Executive Branch employees are permitted to solicit funds for a political purpose as long as 
the employee does not use the property or facilities of the state for that purpose or misuse 
their position of authority with the state, and as long as other stated conflicts of interest and 
acts of coercion are avoided. 

In addition, as long as employees do not use the property or facilities of the state for these 
purposes, misuse their position of authority with the state, and only engage in these activities 
on their own personal time, all state employees: 

 Retain the right to vote as they choose to vote and to express opinions on political 
subjects and candidates; 

 May campaign for and hold an elective office in political clubs and organizations;  

 May contribute money to political organizations or attend political fundraising functions; 

 May donate personal time and service to a political cause;  

 May solicit, accept and receive political contributions when the fund raising activities 
involved are not specifically prohibited by State or Federal Law (See limitations on 
soliciting funds listed in this Bulletin under the heading Activities Prohibited By State 
Law and the heading Activities Prohibited By Federal Law);  

 May be a candidate for public office in a nonpartisan election or otherwise participate 
in the nonpartisan affairs of a municipality;  
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 May actively campaign for candidates in a partisan election or solicit votes in support 
of or opposition to candidates;  

 May attend meetings or rallies, including committee meetings of political organizations, 
and serve on committees that organize or direct activities at a partisan campaign 
meeting or rally;  

 May sign, originate, and circulate nominating petitions for candidates in a partisan 
election for public office;  

 May transport voters to the polls as part of an effort of a candidate or political party to 
win a partisan election;  

 May serve at the polls as an election official or clerk or as a checker, watcher, or 
challenger for a political party or a candidate in a partisan election;  

 May attend meetings, vote on candidates and issues, and take an active part in the 
management of a political club, organization, or party;  

 May attend political party conventions and take part in the deliberations or proceedings 
of the convention or any of its committees; and 

 May perform volunteer work for a candidate in a partisan election, campaign 
committee, political party, or nominating convention of a political party.  

NOTE: Neither state nor federal laws prohibit the wearing of campaign buttons or badges in 
the work place during normal working hours, but the employing agency may limit this activity.  
The employing agency may logically and reasonably differentiate between employees whose 
work requires frequent public contact and those who seldom meet the public in the 
performance of their duties.  

 

S/ Joyce A. Oreskovich 
Joyce A. Oreskovich, Director 
Bureau of Human Resources 

 


