STATE OF MAINE
DEPARTMENT OF TRANSPORTATION
16 STATE HOUSE STATION
Avucusta, MaINE 04333.0016

Paul R. LePage
GOVERNOR

David Bernhardt
COMMISSIONER

April 28, 2015
Subject: airport crack sealing
State WIN: 018717.00
Location: statewide
Amendment No. 3

Dear Sir/Ms:

The following questions have been received:

Question: Now that this project is officially out to bid I am in the process of preparing our
proposal for this work. On Sheet 7 of the plans it states that removals are to be done by shot
blasting, water blasting or sand blasting only. Can you confirm that surface grinding will also be
acceptable?

Response: Per the FAA P-620 paint specification in the bid book, “The area to be painted shall
be cleaned by waterblasting, shotblasting, grinding or sandblasting or by other methods as
required to remove all contaminants without damage to the pavement surface. Use of any
chemicals or impact abrasives during surface preparation shall be approved in advance by the
Engineer.” This also follows FAA AC 150/5340-1L. The contractor will follow the paint spec in
the book.

Question: In paragraph one of section 620-3.3 Preparation of surface, it lists many different
methods of removal for containments and debris. Paragraph two of this sections specifies only
water blasting as an acceptable means for removal of existing markings. Is the intent of the
removal of markings in paragraph two for removing paint build up from years of restriping?

This procedure of removing existing buildup of markings using low pressure blasting (3,500-
10,000 psi) has been proven to be in effective across the country. Methods such as mechanical
grinding and or planning have proven to be much more effective for this application.

Would this method of removal be an acceptable mean for existing markings which is already
acceptable for removing contaminants and debris in paragraph one?

Response: The intent of the FAA Specification 620-3.3 is to remove at least 75% of the existing
paint markings on the pavement regardless of the age of the paint. Any method used that meets
paragraph one shall be acceptable. Please remember that the removal should be done “without
damage to the pavement surface”.
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Question: Will the quantities listed for each airport be firm or will they be exceeded as it
pertains to the crack sealing item?

Response: As with any construction project the quantities are estimates and subject to being
increased or decreased as needed to complete the job properly.

Question: Languare in the specification and on the plans indicates no overbanking will be
allowed. It is no possible with either product “A” or “B” to seal cracks less than 1/2” without an
overband. Product “B” in all cases will have an overband as it is designed with that type of
installation procedure. Over minimal with varying disc size depending on the crack width. It
will be with 1.5 ton roller while still hot creating a minimal overband thickness. Will you allow
overbanding.

Response: There is a difference between applying and overbanding. We understand that during
application in the smaller cracks that some material will be left on the surface, we expect it to be
minimal. We do NOT want a specific layer of material purposefully put on top of the pavement
(overband) after the crack has been filled. We will not allow overbanding.

Question: Will surface grinding be an acceptable means of pavement marking removal? It is
noted on the plan that only water blasting, shot blasting or sand blasting are the acceptable

means.

Response: Please refer to Item P-620 in the Spec book.
Consider this information prior to submitting your bid on April 29, 2015.

Sincerely,

/

George Macdougall P
Contracts & Specifications Engineer



