




 

Questions received from the mandatory pre-bid meeting held on March 14, 2013 
 
QUESTIONS: 

Question:   To prevent the cable to the pedestals and j-boxes integrity being compromised by 
stress on it because of length of pull and not to exceed the number of degree bends 
allowed in a conduit run (360 deg.), suggest 4ft x 4ft x 4ft hand hole in both runs: 
one at j-boxes #1 and #2 and one at pedestal #1.  

Response:   Hand holes shall be provided at both locations. See Addendum #2 Electrical Items, 
addition to Subsection 626.45. 

Question:   Will 3/4" EMT suffice for conduit for lighting in new utility building? If no, please 
specify preferred conduit type. 

Response:   Conduit for lighting the utility building shall be 3/4" EMT. 

Question:   What is the specification of the marine cable? 

Response:   See Addendum #2 Electrical Items, addition to Subsection 626.45.  

Question:   Is it acceptable to make the Utility Building a wood-framed structure? 

Response:   Yes. The Utility Building may be either a pre-fabricated structure or a wood-framed 
structure.   

Question:   In the trench details, are the conduits required to be spaced or is it acceptable to 
place the conduits without spaces? 

Response:   Conduits shall have 1-inch separation. See Addendum #2 Electrical Items for more 
information pertaining to the trench details. 

Question:   Please clarify the dimensions and positions of the CMP meter and CT box. 

Response:   See Addendum #2 Electrical Items for changes to the plans. 

Question:   Who will supply the metering?  

Response:   The contractor shall obtain the service meter box from CMP and make all necessary 
arrangements to activate the new service. 

Question:   Will the new foundation for the Utility Building be connected to the existing 
building?  If not, will there need to be expansion joints in the conduits between the 
two buildings? 

Response:   The new foundation will not be connected to the existing building. Expansion joints 
in the conduits will be required between the two buildings. 

Question:   What is the required strength of the conduit:  Schedule 40 or Schedule 80? 

Response:   Schedule 40 PVC. 

Question:   Is it a requirement to encase the electrical conduits in concrete? 



 

Response:   No. 

Question:   What are the specific TWIC requirements for the project? 

Response:   Once the temporary fence is erected, workers performing construction activities 
inside the Primary Construction Zone do not need a TWIC card. Workers 
performing construction activities outside of the Primary Construction Zone must 
either have a TWIC card or must be accompanied and monitored by Security 
Personnel, who shall be an individual with a TWIC card and who is not engaged in 
the construction activity, or is a third-party security agent. See SP 105 “Contractor 
Access to Construction Areas,” and SP 807 “Security Requirements” for more 
information.  

Question:   Have the building permit requirements been addressed with the City of Portland? 

Response:   Yes. The building permit application process has been commenced by the 
MaineDOT. Payment for the permits will be made by the MaineDOT. 

Question:   Have the electrical permit requirements been addressed with the City of Portland? 

Response:   No. The contractor will be required to secure these in collaboration with the 
MaineDOT. Permit expenses will be incidental to Item 815.28 Contractor 
Allowance---CMP.   

Question:   Will butt joints be required at trench edges? 

Response:   No. Only sawcuts will be required. 

Question:   Where can TWIC cards be obtained? 

Response:   185 Lancaster Road, Portland, ME.  Go to the following link for more information: 

 http://www.twicinformation.com/twicinfo/portinfo.jsp?id=1009  

Question:   May we have a copy of the sign-in sheet?  

Response:   Yes.  Sheet is attached hereto. 



Addendum # 2 Electrical Items      
 

International Marine Terminal 
Portland, Maine  
March 12, 2013 
 
Specifications 
 
626.45 Electrical Conduit, Wiring, and Trenching 
 

The following paragraphs are added: 
 
Building wire in conduit shall be 600 volt class Type THWN-2 or Type XHHW-2, as manufactured 

by Southwire or approved equal. Conductors shall be rated 90º C with moisture and heat-resistant 
thermoset cross-linked polyethylene insulation. 

 
Multi-conductor cable serving receptacle outlets for portable reefer assemblies shall be 4-conductor 

Type W cable with three phase conductors (black, white and red insulation), and one ground conductor 
(green insulation). Multi-conductor cable shall be as manufactured by Coleman Cable Inc (CCI), or 
approved equal. The cable shall include # 2 AWG conductors rated 90ºC wet locations and shall be rated 
for 152 amperes according to NEC Table 400.5(A)(2).  

 
Provide a flush, in-ground pre-cast concrete hand hole to facilitate the pulling of electrical cable in 

service conduits at two trench locations: 1) adjacent to junction box #1; and 2) at pedestal #1.  The hand 
holes shall be 48” long by 48” wide, by 54” deep and shall be provided with a traffic rated steel cover. 
Concrete hand holes shall be as manufactured by Precast Concrete Products of Maine, or equal. 

 
626.05 Basis of Measurement 

 
The following is added to Electrical Conduit, Wiring and Trenching: 
 
The accepted quantity of Electrical Conduit, Wiring, and Trenching will be paid for at the contract 

lump sum price. Payment shall be full compensation for all materials, labor, equipment, and incidentals 
for the complete installation of all underground conduits actually furnished, installed and accepted. This 
price shall include the cost of furnishing and installing the conduit, wiring conductors, fittings, 
receptacles, trenching, labor, temporary shoring (if needed), saw cutting pavement, equipment, precast 
concrete hand holes, and incidentals necessary to complete the work.  

 
 

Drawings 
 

Drawing 4 Electrical Single Line Diagram 
 
The eight feeders originating at the service/distribution panelboard section 1 that serve receptacle outlets 
for portable reefer receptacles are revised as follows: 
 

Provide 3#1/0, plus 1#6 ground, building wire conductors in 2-inch conduit from the 
service/distribution panelboard to the new in-ground precast electrical hand hole located adjacent to 
junction box #1. Provide waterproof splices within the hand hole and transition to multi-conductor Type 
W cable. Extend the Type W multi-conductor cable underground in 2-inch conduit from the hand hole to 
each of the junction boxes # 1 though #6. 
 
 



Drawing 5 Electrical Details 1 
 
Section A-A Note 2 is revised as follows: 
 
2. Electrical conduits shall be Schedule 40 PVC. 
 
 
The following note is added to Section A-A  
 
4. Provide conduit spacers with 1 inch separation. 
 
 
The overall width dimension indicated in Section A_A is revised to be 3’-0” ±. 
 
 

Drawing 7 Utility Building Details 
 
The following is added to Note 1: 
 
Wiring for the light and light switch shall be run in 3/4” Electrical Metallic Tubing (EMT). 

Conductors shall be Type THW or XHHW, #12 AWG. Provide a conduit expansion joint when crossing 
between the existing utility building and the new building. 

 
 
The following note is added: 

 
4. The contractor shall provide a service CT cabinet in full conformance with the Central Maine 

Power Company’s standards as listed in the latest edition of the CMP Handbook of Requirements 
for Electrical Service and Meter Installations. Obtain the service meter from CMP and make all 
necessary arrangements to activate the new service. 

 
 

Drawing 7 Electrical Panel Details 
 
The dimension of the service box is revised to be 48 inches square. The height of the service box is 

revised to be 72 inches above the floor (to the top of the cabinet). 
 
 




