SECTION II - ATTORNEY GENERAL ADVICE  Evidentiary Character of Vital Records

Licensing What document constitutes proof of birth, marriage or death?

RULING: The Attomey General's Office refers this question to Titde 22 Section 2707,

§2707. Evidentiary character of vital records

Any certificate or record of any live birth, marriage, death or fetal death filed under this Title,
or a copy thereof duly certified by its official custodian, shall be prima facie evidence of the fact
of such birth, marriage, death or fetal death, if not "amended” or "delayed.” The probative value
of "amended" or "delayed" records shall be determined by the judicial or administrative body or
official before whom the certificate is offered in evidence.

EFFECTIVE DATE: 9/22/03
REVISION DATES: | '

HISTORY: Question to AAG McNiff of what evidence the Board should require in order to honor a request by 2
licensee to change their name due to marriage. On September 22, 2003, Ms. McNiff orally referenced Title 22,
Section 2708. The required document is a Certified Abstract of a Certificate of Marriage which can be obtained {in
Maine) from the Municipai Clerk in the city or town where the marriage license was obtained or from the
Department of Humnan Services, Office of Data, Research and Vital Statistics and from other states according to the
laws of the state. Certificates of marriage issued by the person performing the ceremony do not constitute legal

proof and are not acceptable.

MAINE BOARD OF LICENSURE IN MEDICINE POLICY BOGK : Last prinzed 1/8/2004 10:57 AM



