SECTION I ADVISORY RULINGS        Assistants (Unlicensed) Scope of Practice
Practice of Medicine


RULING: The Board of Licensure in Medicine has ruled that physicians are accountable for the actions of unlicensed assistants, whether employed by the physician or assigned to the physician, who do not fall under the Board's jurisdiction when they perform any delegated medical procedure, including the administration of injections.  The term "under the direct control" as stated in 32 M.R.S.A. §3270-A, shall mean the physician must assure that sufficient protections are in place to reasonably protect the patient when a delegated act is performed without the direct presence of the physician.  Also, physicians, pursuant to 32 M.R.S.A. §3270-A are accountable for the activities of unlicensed assistants whether employed by them or others.

EFFECTIVE DATE: November 19, 1991
REVISION DATES: June 12, 2001
REVISION DATE:  November 12, 2013

HISTORY: Request by Dr. H. Albert Holzwarth, Lewis E. Phillips, and A. Marshall Smith of Bangor for an opinion on whether or not a Certified Medical Assistant or other unlicensed assistants may legally administer injections.

REVISION June 12, 2001
REQUEST FOR OPINION - ADVANCED PRACTICE MEDICAL ASSISTANTS

Dr. Charles Burger has asked the Board’s opinion in a letter dated May 7, 2001, regarding the scope of practice of advanced practice medical assistants. He stated “I strongly believe that performance and demonstrated confidence are the issue, not licensure.  These medical assistants are, in fact, not licensed personnel and are operating under the “incident 2” Medicare regulations.  We are in the process of testing this practice at the highest level of HCFA.”

The Board strongly disagrees with the contentions of Dr. Berger as to the scope of practice which would fall under customary usage, both for medical assistants (regardless of the number of years they may have been doing this in one practice) and to nurses who are not advanced practice nurses.  This was communicated to Dr. Burger via a letter from the chairman. 

REVISION November 12, 2013
The original Advisory Ruling shown below was updated to respond to changes in the statutes affected by Public Law 33 of the First Regular Session of the 126th Legislature (effective October 9, 2013), which changed the law to allow physician supervision of those not employed by the physician, and to allow the physician to delegate medical acts but not necessarily be present when they are performed by delegated staff.  
[bookmark: _GoBack]“The Board of Licensure in Medicine has ruled that physicians are accountable for the actions of unlicensed assistants employed by the physician who do not fall under the Board's jurisdiction when they perform any invasive procedure, including the administration of injections.  The terms "under the direct control" and "in the immediate presence," as stated in 32 M.R.S.A. §3270-A, shall mean the physician must be in reasonable proximity to lend medical assistance to a patient should something adverse happen.  Also, physicians, pursuant to 32 M.R.S.A. §3270-A are accountable for the activities of unlicensed assistants employed by them.  This policy shall be mailed to all licensed physicians practicing in the State of Maine.”
