Frequently Asked Questions about Transitioning Youth into the Office of Aging and Disability Services (OADS)	

[bookmark: _GoBack]Q. What age should referrals be made to OADS?
A. The transition process of a youth from children’s case management agency begins at age 16.  Referral to OADS for eligibility determination is at or after 17th birthday.  Eligibility decisions are available at or after age 17 ½.  Application for Section 21 & 29 waivers is at or after age 18 after being found eligible for OADS.

Q. Is there any flexibility to having the Vinelands or ABAS completed by anyone other than an independently licensed Psychologist?

A.  Unfortunately, there is not.  The comprehensive assessment must be completed by a licensed psychologist.  That is why it is so important to make referrals for these assessments in the 16th year.

Q. Can an OADS referral be made if there isn’t a recent evaluation and how recent does it have to be?

A. Yes, a referral can be made without a recent evaluation, but no decision can be made until the evaluation is received.  The evaluation should have taken place within the last 3 years or after their fifteenth birthday.

Q. Does OADS accept the referral and then set up a psychological evaluation for the client?  Does the state need to use a contracted provider to complete evaluations so they can be done in a timely fashion?

A. OADS can arrange for an assessment with proper permissions.  This will likely delay eligibility determination time, due to the lack of psychological providers.

Q. Can a youth in therapeutic foster care receive either children’s community case management or adult community case management concurrently?

A. No.  These youth will need to be assigned a state Individual Service Coordinator, if they choose to remain in therapeutic foster care (see the Protocol for Youth in Transition).

Q. Will a youth’s children’s case manager be informed when an eligibility decision is made?  

A. Yes.  OADS intake workers will include a Release of Information in the intake packet.  This will allow the decision to be shared with the referring children’s case manager. 

Q. When is it okay to close a transition process for a client?

A. Transition process can be closed when multiple efforts to reach the client have been unsuccessful, or when youth are found eligible for OADS and have a community case manager, either children’s or adult.  The only exceptions to this are: 1) youth in Care or on a V-9 will remain open until they either reach age 21 or no longer have any OCFS funded services and 2) youth in residential care will remain open until they reach age 21 or no longer receive residential services.
Q. I am a children’s case manager. How can I get training about transition?
       A.  There is an online tutorial at the following link:  http://www.maine.gov/dhhs/ocfs/cbhs/provider/transition.shtml
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