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H R SUPPORT & CONSULTING SERVICES

 

FLEX ADMINISTRATION

 


STATE OF MAINE

       EMPLOYEE QUESTIONS & ANSWERS ON REIMBURSEMENT ACCOUNTS

JANUARY 1, 2013 – DECEMBER 31, 2013
1.
Q.
I am already enrolled; do I have to re-enroll each year?

A.
Yes you must re-enroll each year.  

2.
Q.
When is my application for enrollment (“election form”) due?


A.
By the end of the day on Friday, December 7, 2012
3.
Q.
If Social Security is deducted from my pay check, will my Social Security Benefits be affected?

A.
Since your Social Security Benefits are determined primarily by your top 35 years’ average earnings, the reduction in reported income on your W-2 will only slightly impact the determination of your benefits.


4.
Q.
How do I determine how much money to contribute (have withheld from my paycheck)?


A.
You need to carefully estimate what you will spend on eligible medical care and/or dependent care expenses during the year.  If do not use the full amount during the Plan Year, you lose it.



Tax Savings Illustrations and Worksheets to help you are available at www.maine.gov/beh . 

5.
Q.
If I elect to participate in the plan, when will the first contribution (payroll deduction) be made from my payroll check?


A.
The first withholding will be made from the first payroll check you receive in January, 2013.

6.
Q.
When will the first reimbursement check(s) be mailed?


A.
The first reimbursement checks will be mailed January 13, 2013 for expense reimbursement requests received by noon, January 7, 2013.  Reimbursement checks will be released Thursday of each week going forward.
7.
Q.
May I submit 2012 expenses for reimbursement?

A.
You may not submit expenses incurred prior to January 1, 2013. Only expenses incurred on or after January 1, 2013 are eligible for reimbursement during this plan year. 

8.
Q.
Can I be reimbursed for insurance premiums from my medical spending account?

A.
No.
9.
Q.
When must my request for reimbursement be received in order to be included in the next scheduled check run?


A.
Your reimbursement request must be received no later than noon, Friday to be included in the following Thursday mailing. When mailing your request for reimbursement please assume the postal service will take two to four days to deliver your request to us.  You may fax claims to us at (207) 655-6636.

10.
Q.
How do I submit a request for reimbursement?


A.
You must complete a Reimbursement Request Form, attach a receipt or other proof of expense, sign and date the form.  The form should be sent to H R Support & Consulting Services whose mailing address is printed on the reimbursement request form.



Included with your election confirmation form will be a reimbursement request form and H R Support & Consulting Services Flex Administration envelope. Each time you submit a reimbursement request a new form and envelope will be provided with your reimbursement check.

11.
Q.
Why must I sign and submit a Reimbursement Request Form each time I want to be reimbursed?

A.
Federal regulations for section 125/129 plans require third party substantiation that an expense has been incurred.  Your signature on each form confirms that you are not receiving reimbursement for those expenses from any other source.

12.
Q.
Is there a minimum reimbursement amount?


A.
The minimum is $20.  If you submit a request for reimbursement for expenses less than $20.00, payment will be delayed until we have received additional requests so that the total equals or exceeds $20.00. At the end of your plan’s 90 day run out period, all eligible requests for reimbursements will be paid even if they total less than $20.00.

13.
Q.        Can I participate in my employer’s Medical Reimbursement Account if I participate in or have a Health Savings Account (HSA)?

A.
No. If you participate in or have a Health Savings Account you are not allowed to also to participate in the Medical Reimbursement Account. That would be considered ‘double-dipping’.


14.
Q.
If I am out on Family Medical Leave, what will happen to my reimbursement account(s)?


A.
H R Support & Consulting Services staff works closely with your benefits office to handle these cases. Generally, deductions are not made while you are on FMLA leave and have stopped receiving payroll checks.  Claims incurred during that period are not eligible for reimbursement.  However, you may submit claims incurred and paid before you went on leave and after, if you re-enter the plan.

15.
Q.
Where will my reimbursement check be sent?


A.
Your reimbursement check will be sent to the address that you provide when enrolling in the plan.  If you have a name or address change, please notify us by calling toll free 1-866-655-5397.

16.
Q.
How long after the end of the plan year do I have to submit expenses for reimbursement?


A.
You may submit requests for reimbursement 90 days following the end of the plan year.  This plan year you will have until March 31, 2014 to submit claims incurred between January 1, 2013 and December 31, 2013.  

www.hrscflex.com for additional reimbursement forms and other helpful information
We welcome your questions.

Please feel free to call H R Support & Consulting Services at 207-655-5396 or 1-866-655-5397.
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