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Subject: ADVISORY RULING AR 16-5
Franklin County (Dallas Plantation)
Dear Mr. Gould:

Thank you for the information provided in your request for an Advisory Ruling. You have
asked our opinion on some complex issues with respect to selling land. We will attempt to provide
our view on the matters as we understand them, pursuant to 5 M.R.S. § 9001. I want to caution,
however, this is an informal response and not a legal determination. In providing our views on these
matters, we have relied entirely upon the facts as you have presented them to us in the information
submitted to the Commission and in conversations with Commission staff.

Background

It is our understanding that your client, South Branch Land & Gravel, L.L.C, owns a 3,911
acre parcel of land in Dallas Plantation, Franklin County. The parcel is further identified as a part
of Dallas Plantation Tax Map 01, Lot 1.

Previously, on February 12, 1991, prior owner of the lot, Georgia-Pacific Corp., had created a
plan of 37 lots bordering Quill Lane (so-called) adjacent to South Branch of the Dead River, entitled
Georgia-Pacific Corp. Birch Hill-Camp Lots (hereinafter Birch Hill Plan). A note on this plan
states that the plot of lots was redrawn from an original survey plan drawn by Stanley C. Pease on
November 23, 1970 (hereinafter Pease Plan). Neither of the plans were recorded in the Franklin
County Registry of Deeds, and the so-called Pease Plan has not been found.

Within the subject parcel are 5 existing leased lots with seasonal residential development on
each lot. You have stated in your letter requesting this advisory ruling that these leases were
established prior to February 12, 1991. Four of the leased lots are based on the lotting plan as
depicted on the Birch Hill Plan. These lots are referred to as the “Moulton, Welch, and Cummings”
lots." One lease, the “Randall” lease, is not based on the Birch Hill Plan.

' The “Welch” lease contains two of the lots as platted on the Birch Hill plan
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One additional lot that is based on the Birch Hill plan and was previously leased (Damon
Lot), was sold on March 17, 1994. All 6 of the lots abut the South Branch of the Dead River. No
subdivision permit has been issued by the Commission for the subject land area.

Documents submitted with your application materials, and additional evidence obtained
during our review of this matter, confirm that at least two of the leased lots were established prior to
September 23, 1971. Furthermore, you have submitted affidavits from the current lessees of three
of the existing lots that state that the lots have been continously leased since prior to 1996. The
remainder of the 3,911 acre lot is undeveloped and is used for forest management purposes.

Inquiry

You have asked the following questions regarding the applicability of the Commission’s rules
to the possible sale of the existing leased lots and the remaining lots as depicted on the Birch Hill
plan:

1. May the Cummings lot be conveyed as the first parcel in 5 years and as shown on exhibit A
of your application for Advisory Ruling.

2. Can the remaining leases be conveyed without needing to obtain a subdivision permit?

3. Can the remaining lots shown on the “Birch Hill” plan be conveyed without needing to obtain
a subdivision permit?

Relevant Statutory and Regulatory Provisions

In accordance with Section 10.02 (197) of the Commission’s Land Use Districts and
Standards and 12 M.R.S. § 682 (2-A), a “Subdivision” is defined as a division of an
existing parcel of land into 3 or more parcels or lots within any 5 year period, whether this
division is accomplished by platting of the land for immediate or future sale, by sale of
land, or by leasing.

For the purposes of the definition of subdivision in 12 M.R.S. § 682 (2-A) and in
accordance with Section 10.25,Q,1,f of the Commission’s Land Use Districts and
Standards, an “existing parcel” of land shall include the contiguous area within one
township. plantation, or town owned or leased by one person or group of persons in
common ownership.

In accordance with Section 10.25,Q,1.e of the Commission’s Land Use Districts and
Standards, for the purpose of counting lots under the Commission’s definition of
subdivision, the renewal of a lease within two years of its expiration shall not be counted as
the creation of a lot. Thus, lots continuously leased since before establishment of the
Commission without a gap of more than 2 years between lease renewals are not counted as
lots for subdivision purposes.

In accordance with Section 10.25,Q,1,g(2)b of the Commission’s Land Use Districts and
Standards, a lot is not counted as a lot for the purposes of subdivision if it is retained by the person
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dividing the land, and for a period of at least 5 years is used solely for forest or agricultural
management activities and associated structures and development such as buildings to store
equipment or materials used in forest or agricultural management activities, land management
roads, driveways consistent with forest or agricultural management activities, or natural resource
conservation purposes.

In accordance with Section 10.25,Q,1,g(8) of the Commission’s Land Use Districts and
Standards, a lot or parcel that when sold or leased created a subdivision requiring a permit under
this chapter is not considered a subdivision lot and is exempt from the permit requirement if the
permit has not been obtained and the subdivision has been in existence for 20 or more years.

Analysis

Existing lots

The 4 existing leased lots fall into one of two general categories. The first category is
pre-Commission lots; these are lots created by lease prior to the establishment of the Land
Use Regulation Commission” on September 23, 1971 and continuously leased without a
lapse in being leased exceeding two years. Documentation submitted confirms that the
Cummings and the Randall lots fall into the pre-Commission category, and thus may be
conveyed without being counted as a subdivision lot.

The second category is post-Commission lots; this category includes lots initially
created by lease prior to the creation of the Commission on September 23, 1971 but may
have had a lapse in being leased exceeding two years, or leased lots that may have been
created by lease after creation of the Commission. No documentation was provided that
indicates the Moulton, Welch, or Damon lots were created by lease prior to September 23,
1971. However, affidavits submitted state that the Moulton and Welch lots have been in
existence as leased lots and continuously leased since prior to 1996. The Damon lot was
sold in 1994, more than 20 years ago. The Commission accepts the affidavits as substantial
evidence that the Moulton and Welch lots were created by lease in excess of 20 years ago,
and thus these lots would be exempt as subdivision lots in accordance with Section
10.25,Q,1,g(8) of the Commission’s Land Use Districts and Standards, and may be
conveyed without being counted as a subdivision lot.

Remaining Birch Hill Lots

The remaining lots as depicted on the Birch Hill plan have never been leased, and thus are
considered combined for regulatory purposes with the remaining 3,911 acre parent parcel of land.
These lots may only be leased or sold in accordance with the provisions of 12 M.R.S. § 682 and
Section 10.25,Q of the Commission’s Land Use Districts and Standards. Hereinafter, the further
creation of 3 or more lots, whether by lease or sale, in any 5 year period, except as provided in

? The name of the Land Use Regulation Commission was subsequently changed to the Land Use Planning Commission.
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Section 10.25,Q,1,g (Exempt lots) of the Commission’s Land Use Districts and Standards, would
require that a subdivision permit first be obtained by the land owner.

I hope that this addresses your inquiry. Should you have any further questions, please
contact Jean Flannery, Manager for Permitting & Compliance, in our Bangor office at (207) 941-
4590.

Sincerely,

[‘L-\.d ("-,

olas D. Livesay, Executive Director
aine Land Use Planning Commission
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