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Clarifying Question RFP 2017 
 
Is there a limit to how long a student can be in a program?  What is the time limit, and does it vary 
based on different circumstances or students?  If there a time when a student will "age-out" cannot be 
served? 
 
Answer: 
 

According to 20-A Ch. 213 §5201 “The following provisions apply to enrollment in public elementary 

and secondary schools. [1981, c. 693, §§5, 8 (NEW).]1. Eligibility to enroll; school year.  A person 

meeting the minimum age requirements of subsection 2 or section 7001, subsection 1-B, paragraph B, 

and who has not reached 20 years of age before the start of the school year may enroll as a full-time or, 

with the consent of the school board, as a part-time student, in the public elementary and secondary 

schools where the student resides as defined in section 5202. The school year, for the purpose of this 

subsection, is defined as starting on July 1st and ending on the following June 30th. [ 2005, c. 662, Pt. 

A, §11 (AMD) .] 2. Minimum ages.  The following are minimum ages necessary for student enrollment 

in a school administrative unit. 

A. [1993, c. 201, §1 (RP).] 

B. A person who will be at least 5 years old on October 15th of the school year may enroll in 

school. [1993, c. 201, §1 (AMD).] 

C. A person who will be at least 4 years of age on October 15th of the school year may enroll in a public 

preschool program prior to kindergarten if it is offered. [2007, c. 141, §12(AMD).] [ 2007, c. 

141, §12 (AMD) .] 

3. Exceptions.  The following are exceptions to this section. 

A. War veterans who have not completed high school before their 18th birthday may enroll in the 

public schools in the school administrative units where they reside until they graduate or until the end 

of the school year in which they reach the age of 25. [1983, c. 704, §2 (AMD).] 

B. A person who has enrolled in a public kindergarten or grade one in another state may enroll in 

kindergarten or grade one, as the case may be, in the school administrative unit where the parent or 

guardian become residents. [1981, c. 693, §§5, 8 (NEW).] 

http://www.maine.gov/csc/
http://www.mainelegislature.org/legis/statutes/20-A/title20-Asec5201.html


C. A person who was enrolled in kindergarten in this State under paragraph B, may enroll in grade one 

upon satisfactory completion of kindergarten. [1981, c. 693, §§5, 8 (NEW).] 

D. A person who was enrolled in a public kindergarten in another state and was promoted to grade one 

may enroll in grade one in the school administrative unit where the parent or guardian becomes a 

resident. [1981, c. 693, §§5, 8 (NEW).] 

E. The eligibility for a child with a disability is governed by section 7001, subsection 1-A. [2005, c. 

662, Pt. A, §12 (AMD).] 

F. A person who obtains a waiver from the commissioner pursuant to section 5206 may enroll as a 

public secondary school student. [2003, c. 688, Pt. B, §4 (AMD).] 

[ 2005, c. 662, Pt. A, §12 (AMD) .] 

4. Rules.  A school board may adopt rules to carry out this chapter.” 
 

 

 


