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Clarifying Question RFP 2017 
 
 

Education Service Provider 
 
Q. What constitutes an EPS?  
 
Answer: 
 
An ESP is defined in: 
20-A Ch. 112, §2401.5 
"Education service provider" means an education management organization, charter management 
organization, school design provider or any other partner entity with whom a public charter school 
intends to contract for a limited scope of education services and resources, including education design, 
implementation or management.   
 
and in Maine DOE Rule Chapter 140 §2.8 
“Except as provided in this subsection 8, a public charter school may contract with an education service 
provider for a limited scope of education or management services. An authorizer shall ensure that the 
scope of services delivered through such a contract does not remove responsibility and control of 
essential programmatic elements of the school from the charter school’s governing board. 
 
A virtual charter school may contract with an education service provider for education design, 
implementation or comprehensive management of the virtual public charter school program. 
 
A charter school’s governing board, leaders and managers must be legally and operationally 
independent from any education service provider. In determining whether boards, leaders and 
managers are independent of the service provider, the authorizer must consider all factors, including 
but not limited to: 
 
A. Whether the charter school’s governing board is selected by, or includes members who are 

employees of, the education service provider; 
B. Whether the charter school has an independent attorney, accountant and audit firm that works 

for the charter school and not the education service provider; 

http://www.maine.gov/csc/
http://www.mainelegislature.org/legis/statutes/20-A/title20-Asec2401.html
http://www.maine.gov/sos/cec/rules/05/chaps05.htm


C. Whether the contract between the charter school and the education service provider was 
negotiated at “arms length,” clearly describes each party’s rights and responsibilities and 
specifies reasonable and feasible terms under which either party may terminate the contract; 

D. Whether the fee to be paid by the charter school to the education service provider is 
reasonable for the type of services provided; and 

E. Whether any other agreements, e.g., loans or leases between the charter school and the 
education service provider are fair and reasonable, documented appropriately, align with 
market rates, and include terms that will not change if the contract is terminated.” 

 

 

 


