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Questions and Answers                      revised 4/8/24
1. Question:  Our district would like to include multiple buildings in our application.  Can that be done using one application?
Answer:  No, you will need to submit one needs based application for each school building.
2. Question:  Is the Existing Building Space Analysis (section C-Space Information) needed for just the school building being submitted or for all of the schools in the district?  Prior applications had asked for all of the schools.
Answer:  Only the school associated with each application needs to provide the existing building space analysis.

3. Question: Given that enrollment projections are no longer required, if a school has recent projections available, should they include them?

Answer:  The Department of Education’s School Facilities Team will primarily use the October 1st data from each of the past 10 years to assist with the analysis of enrollment trends. The Team will also consider other well documented relevant information such as housing starts, local economic trends, recent projections from the past 5 years, or other significant changes that will impact the district’s enrollment. 

4. Question:  My question is referring to Part 1, Question 2 of the application which asks, "Did the school unit apply for a Major Capital School Construction Project during the last rating cycle (2017-2018)?”  If our RSU did apply during 2017-2018, but not for this school building do we still answer this question?
Answer:  The intent of this question is to identify which applications are for school buildings that did apply in the 2017-18 Rating Cycle in order to implement the Hold Harmless provision.  We have recognized the confusion the question presents and have gone back and revised the question for clarity purposes.  Those school buildings that did apply in the last cycle will answer “yes” and will then provide the requested additional information.  The school buildings that did not apply in the last cycle will answer “no”.

5. Question: In the application, Part D, Additional Building Information, each of the six questions states “include any studies or documentation, if available.”   Do we need to complete the studies before submitting the application?
Answer:  Part 6 states this is not a required part of the application.  However, evaluations from licensed professionals are often very helpful in assessing the condition of the school.  Any documentation from these professionals will improve the application.  If the studies are not completed before the application is submitted, they will need to be submitted no later than December 31, 2024.

6. Question: Every school is being visited this school year for the School Inventory Project.  Do the visits for the inventory have any bearing on the application?
Answer:  The inventory visits have no bearing on the Major Capital School Construction applications.
7. Question:  In Chapter 61, Major Capital School Construction projects are defined as new school construction and major renovation projects.  What is the definition of a major renovation project?
Answer:  Any renovation for which the cost exceeds 50% of the building’s current value prior to renovation.

8. Question:  Our district’s main goal is to consolidate our schools. Should we include our plans for that consolidation?
Answer:  This is a needs-based process, not a solutions-based process.  The application is scored on the criteria in Chapter 61, Section 3, Rating System. Districts are given the opportunity to briefly describe their long-range plan for the use of this school and other schools that may be affected. This is not part of the rating system in Chapter 61.

9. Question:  If our district has multiple schools with significant needs, should we put in applications for all of these schools or just the one with the most significant needs?
Answer:  It is recommended that you submit an application for each school.

10. Question:  The school submitting an application was recently awarded an SRRF project for a new Fire Suppression System. Design and installation of this system will not be completed until the summer of 2025 at the earliest. Should the application note these planned

improvements and will this negatively impact the score for this facility?

Answer:  On page 2 of the application Question 2 states “Did the school unit apply for a Major

Capital School Construction Project during the last rating cycle (2017-2018)?  If yes, list the health, energy efficiency and safety improvements that have been made to the facility.” The school should list

any health, energy efficiency and safety improvements that have been made since the

2017-18 submission. They could also add anticipated improvements such as the

SRRF project(s). This will not negatively affect the score, see the language below from Chapter 61.

“Hold harmless” means the rating points assigned to a project application that relate directly to health, safety and energy efficiency as outlined in Priority A may not be reduced by health and safety, and energy efficiency improvements made to existing buildings. This “hold harmless” provision will only apply if the project received a rating on the previous school facilities Proposed Priority List.

11. Question:  How should CTE Schools that serve multiple High Schools submit enrollment?

Currently, the student population/enrollment from sending schools is limited to available

space. Should we submit high school data along with known housing or business

developments and current county population trends for each of the sending schools?
Answer:  The enrollment is for the CTE which the DOE scorers will access using the DOE data

from the last ten years. You are welcome to reference the sending schools recent

enrollments and any pertinent developments. On page 9 Part IV: Enrollment Data and

Information Question 1 would be the appropriate place to provide additional, limited

information.
12. Question:  There are new CTE programs that are in the review/approval process with the School Board such as firefighting that will be coming online and housed off campus in the next year.  Can these programs and space needs be included with an anticipated program start

date listed? Is any documentation from the school board needed?

Answer:   Question 1 on page 7 would be the appropriate place to add this information. If available,

documentation from the school board could be added here, it is not necessary though.
13. Question:  The school currently houses an Early Childhood Education program that could

potentially overlap and provide some services and educational opportunities with

changes to Pre-K and CDS that are anticipated. Is there a benefit or mechanism to

include this in the program needs?

Answer:  Page 9 Part IV: Enrollment Data and Information Question 3 asks “What is the status of pre-K programs in your district and your plans for the future?” If you provide the information this would be the place to include it.
14. Question:  There are currently several CTE programs housed off-campus at sending High Schools that, if space allowed, would be housed at HCTC. We would like to list each space on Table 1-Facility Appropriateness for Program Needs. Do we need to indicate what facility these are housed at?

Answer:  Yes, indicate what facilities these are housed in and what agreements, if any, there are

with the other SAU’s regarding the programs staying where they are.

In general, please review the scoring criteria in Chapter 61. Those are the categories

that will receive numerical scores. Additional information is helpful by providing

background/context but will not be scored.
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